Bu hastalık, kan basıncının yükselmesi veya düşmesi, şeker hastalığı, tümör kaynaklı, depresyon, panik bozukluklar, anemi gibi
çok çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir.
Şayet baş dönmesi rahatsızlığınız kusma, nefes darlığı ve mide bulantısı ile birlikte seyrediyorsa,hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmanızı öneririz.
1. Baş dönmesi nasıl durdurulur: Oturma ya da dinlenme:
Baş dönmesi belirtileri başladığında kişinin hemen yere yatması önerilir. Düz bir şekilde yatıldığında baş dönmesi hafifler. Aynı zamanda geçici de olsa bir rahatlama oluşur. Oturuş pozisyonundayken ise baş bacakların arasına konmalıdır. Bu beyne giden kan akışını artırmaya yardımcı olur. Denge kaybı çok yoğunda mutlaka bir yere oturulmalıdır, ayakta durulmamalıdır.
2. Baş dönmesine iyi gelen bitkiler: Kişniş çay gibi demlenir ve 1 bardak içilir. Bir çay kaşığı kişniş tohumu suya eklenir ve bir gece bekletilir. Su süzülür ve içerisine yarım çay kaşığı şeker eklenir ve içilir. Özellikle vertigo belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmaktadır.
3. Baş dönmesi için bitkiler: Kereviz suyu:
Kereviz bir blenderdan geçirilerek suyu sıkılır. Baş dönmesi hissedildiğinde karışım içilebilir. Kereviz suyu yaklaşık yarım bardak kadar içilmelidir. Aynı zamanda düşük kan basıncı belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur.
4. Baş dönmesi için doğal çözümler: Biber ve limon:
Baş dönmesi, baş ağrısı ve mide bulantısı ile başlayan vertigo belirtileri için biber ve limon da kullanılabilir. En kısa sürede ilk belirtilerin hafiflemesini sağlar. Bir bardak sıcak suya biraz biber ve limon suyu eklenir. İyice karıştırılır ve içilir.
5. Baş dönmesi için zencefil:
Zencefil bulantı ve baş dönmesi için mükemmel bir çözümdür. Gücü bilimsel çalışmalar tarafından da desteklenmektedir ve vertigo tedavisinde son derece etkilidir. Zencefilli şekerler tüketilebilir. Meyve suyuna biraz zencefil eklenerek de tüketilebilir. Ham zencefil baş dönmesini ve beyin uyarıcılarına kan akımı gitmesini engeller. Kapsül ya da tablet şeklinde de alınabilir. Baş dönmesi sık yaşanıyorsa zencefil çayı da etkili olacaktır. Zencefil çayı için zencefil küçük dilimler halinde kesilir ve sıcak suca biraz demlenmesi beklendikten sonra tüketilir. Günde 2 ya da 3 bardak kadar tüketilebilir.
6. Baş dönmesine bitkisel tedavi: Ginko bilboa:
Ginko bilboa bitkisi baş dönmesi, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtilerini hafifletmeye yardımcı olan etkili çözümler arasındadır. Ayrıca iç kulaktan kaynaklanan baş dönmesi için de oldukça etkilidir. Ginko bilboa tablet ve sıvı formu ile alınabilir.
7. Susam yağı:
2 yemek kaşığı susam yağı ısıtılır. İçerisine yarım çay kaşığı ince toz kakule ve tarçın eklenir. Bu yağ baş bölgesine uygulanır ve yaklaşık on dakika kadar ciltte bekletilir. Karışım, beyne giden kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur ve baş dönmesi ile mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olur.
8. Badem:
Yorgunluk ve halsizlik gibi belirtileri olan vertigo için bir bardak ılık süte yarım çay kaşığı badem tozu eklenerek tüketilebilir. Bu karışım hastalarda belirtileri hafifletmeye yardımcı olur. Baş dönmesini azaltır.
9. Bir nesneye odaklanmak:
Mide bulantısı ve baş dönmesi için tamamen sabit bir nesne üzerine odaklanılabilir. Gözlerin bir nesne üzerinde odaklanması iki dakika sürebilir. Bu sürede odaklanan beyin bulantı ve baş dönmesini azaltmaya odaklanır.
10. Su tüketimi:
Vertigo ataklarını önlemek için yaklaşık 3 bardak buz gibi soğuk su içilebilir. Baş dönmesini önlemede soğuk su en etkili çözümlerden biridir. Mide bulantısını da önler.
Vertigo sık karşılaşılan bir hastalıktır. Ancak baş dönmesi atakları fazlalaştığında günlük hayat etkilenebilir ve bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Kişi düşerek yaralanabilir. Eğer ataklar fazlalaştıysa bir doktora danışılması önerilir.
Baş dönmesine bitkisel çözüm:
Zencefil
Taze zencefil baş dönmesi tedavisi için en etkili doğal ilaçlardan biridir.
Bu bitki, uzun süre kullanılsa da yan etki göstermez.
Zencefil çayı içmek baş dönmesine birebir çözümdür.
3 bardak kaynamış suya, bir kaç parça taze zencefil atıp demleyin.
Bir kaç dakika boyunca bunu kaynatın.
Süzüp, günde üç kere için. Zencefil çayından hoşlanmıyorsanız hap şeklinde de tüketebilirsiniz.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, baş dönmesinin başlıca nedenlerinden olan kan şekeri ve kan basıncını düzenleyerek bu dertten kurtulmanıza yardımcı olur.
Elma sirkesi sitrik asit, asetik asit, mineraller, vitaminler, amino asitler ve doğal enzimler için de iyi bir kaynaktır.
Ballı elma sirkesi hazırlayın ve baş dönmesinden kurtulmak için bu karışımı günde iki defa tüketin
2 tatlı kaşığı bal ve biraz elma sirkesini, bir bardak sıcak veya soğuk suya ekleyin.
Günde 3 kez bu sudan için.Bu uygulama kan basıncını düzenleyerek, baş dönmesi belirtilerini hafifletecektir.
Papatya
Papatya yatıştırıcı özelliği ile, mide bulantısından ve baş dönmesinden kurtulmanıza yardımcı olur.
Bir bardak kaynamış suya bir tatlı kaşığı papatya atın ve vertigoya çözüm olması
için günlük diyet listesinizde, her gün muhakkak olsun bu çay.
Baş dönmesinin bir numaralı nedenlerinden olan stresinizi azaltarak ve sindiriminizi rahatlatarak kısa sürede bu hastalığı yenmenizi sağlar.
Nane, yeşil çay, kereviz, kabak ve ökse otu gibi otlar da baş dönmesi tedavisinde etkilidirler.
GİNKO BLOBA:
Bu bitki antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri ile vertigo
ve diğer hastalıklardan kurtulmak için mükemmel bir seçenektir.
Günde 120 mg olarak üç ay boyunca hap şeklinde içildiğinde,
beyne giden kan dolaşımını düzenleyerek ve kulak iç-dış basıncı dengeleyerek
kısa sürede baş dönmesinden kurtulmanıza yardımcı olur.
Hamile veya emziren anne iseniz bu bitkiyi kullanmamalısınız.
baş dönmesine bitkisel çözüm
baş dönmesine bitkisel çözüm
Alman Papatyası (Feverfew)
Bu bitki baş dönmesi dahil pek çok rahatsızlığa şifadır.
Partenolit gibi pek çok kimyasal birleşen içerir, bu elementler
baş dönmesinin en önemli nedenlerinden olan migren kaynaklı baş ağrılarını azaltmakta yardımcı olur.
Hap olarak alabilir veya çay olarakta içebilirsiniz.
Yasal Uyarı: Uyarı: Bu sayfada yer alan bilgilerin hiç biri doktor önerisi niteliğinde bilgi değildir ve hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik tanı, teşhis ve tedavi gibi amaçlar için olarak kullanılmamalıdır.